E k o l o š k i m e d i n c v e t n i p r a h b u t i č n e p r i d e l a v e

Pri ekološkem čebelarstvu Metelko poskrbimo da so naši čebelji pridelki takšni, kot jih čebele prinesejo v panj.

100% ekološko

D r u ž i n s k o e k o l o š k o č e b e l a r s t v o M e t e l k o

Sredi slovenskih gričev in dolin, v objemu neokrnjene narave, izvirajo živahni in igrivi sladki studenci. V tem mirnem kraju na majhni ekološki kmetiji, se že vrsto let ustvarja posebna zgodba.

Zgodba ekološkega čebelarstva, sadjarstva in vzrejališča čebeljih matic MS Carnica Queens, kje se s srcem in ljubeznijo do narave rojevajo čebelji pridelki najvišje kakovosti. Zgodba, kjer kupci dobijo butične pridelke 100% ekološke predelave.

100% ekološko

E k o l o š k i c v e t l i č n i m e d

V zgodnjih, toplih pomladih čebele pridelajo cvetlični med, v katerem najdemo predvsem veliko regratovega nektarja, javorjevega, jesenovega, češnjevega in ostalega sadnega drevja. Cvetlični med je lahko rahlo kiselkastega vendar izrazito sladek, da ima lahko zaradi tega pekoč okus. Zaradi svoje pestre sestave hitro kristalizira in ima pestro paleto barvnih odtenkov.

Na zalogi pakiranja:

E k o l o š k i a k a c i j e v m e d

Sledi rubinja (Rubinia pseudoacacia), katero v Sloveniji poznamo pod imenom akacija. Cveti v prvi polovici meseca maja. V naših krajih dobimo vsako 3. leto sortni akacijev med, je pa v preostalih letih pomešan s cvetličnim. Akacijev med je svetle do prozorne barve, sladek in izredno prijetnega nežnega okusa. Akacijev med ne kristalizira, tudi po daljšem obdobju.

Na zalogi pakiranja:

E k o l o š k i k o s t a n j e v m e d

Kostanjev med je posebnež med medovi. Njegov izvor je lahko nektarni in manin in to iz iste rastline, pravega kostanja (Castanea sativa). Specifičen vonj nam da vedeti, da bo na okus precej grenak in prav tu se skriva njegova največja posebnost. Kostanjev med je temno rjave ali jantarjeve barve z rahlo rdečim odtenkom. Kostanjev med praviloma ne kristalizira, lahko pa se zgodi, v kolikor je prisotnega še malo cvetličnega, lipovega medu ali pa celo nekaj smrekove mane.

Na zalogi pakiranja:

E k o l o š k i g o z d n i m e d

Eko med označimo med, ki ga ne moremo deklarirati kot sortnega. Ta med je lahko mešanica vseh medov, ker smo v sezoni točili le enkrat, ali pa so čebele preprosto v panj prinesle tako raznovrstni nektar ali mano da ga ni mogoče botanično razvrstiti.

Na zalogi pakiranja:

E k o l o š k i c v e t n i p r a h

Pridobivanje cvetnega prahu v našem čebelarstvu prilagajamo temu, koliko cvetnega prahu je v naravi. Smukati začnemo v mesecu aprilu in zaključimo, ko odcveti kostanj.

Vmes smo pozorni na vremenske razmere in seveda tudi na vnos nektarja. V kolikor je deževno in vlažno vreme prenehamo s smukanjem. Prenehamo tudi, ko imajo čebele na voljo obilico nektarja saj takrat pozabijo na cvetni prah. Cvetni prah je takoj očiščen in nato zamrznjen.

100% ekološko

P r e d n o s t i e k o l o š k e p r e d e l a v e m e d u

Čebele v panj res prinesejo naraven produkt, vendar se v panju zgodi sprememba. Po ekoloških smernicah čebele ne smemo zdraviti z umetno ustvarjenimi učinkovinami. Te učinkovine so bolj ali manj lipofilne, kar pomeni, da se vežejo v vosek. Ko je koncentracija zadostna lahko snovi iz voska prehajajo v med. Po ekoloških načelih lahko zdravimo le z organskimi kislinami in eteričnimi olji, ki so prisotni v naravi.

Razlika pa ni le v zdravljenju. Za krmljenje čebel uporabljamo ekološki sladkor oz. glukozni-fruktozni sirup in ekološki vosek, saj ekološke smernice zahtevajo, da je celoten krogotok živil iz certificirane ekološke pridelave.

D a r n a r a v e , k i s o g a c e n i l i ž e s t a r i m o d r e c i

Čebelji pridelki so od nekdaj cenjeno hranilo in zdravilo, katere sta že davno opevala Homer in Demokrit. Starogrški filozof Pitagora pa je izjavil: Če ne bi jedel medu, bi umrl štirideset let prej.

Ste vedeli?

Spoznajte nekaj zanimivih dejstev o čebelah.

1

Človekov odnos s čebelo je star vsaj 20 do 30 tisoč let

2

V 14. stoletju so se pojavili panji iz desk poznani kot kranjiči

3

Ličinka čebele delavke po 5-6 dneh življenja za 500x poveča svojo maso

4

Matica lahko odloži od 2000-3000 jajčec na dan

5

Energijska vrednost 1 kg medu je enaka 50 jajcem

6

Poleti čebele živijo od 14 do 40 dni, tekom zime lahko celo več kot 140 dni

7

V panju je lahko do 50 tisoč čebel delavk, ob naravnem razvoju

8

Matica lahko živi tudi 5 let

9

Čebelja družina porabi za svoj letni razvoj vsaj 40 kg cvetnega prahu